Reportage
Från förfallen lada till harmonisk bostad – ett hållbart drömprojekt
I hjärtat av Smålands skogslandskap hade den gamla stenladan från tidigt 1800-tal länge stått tyst, tom och övergiven. Ladan var en del av Vilhelm Öbergs familjegård, och hade med tiden börjat förfalla. För några hade den varit en byggnad att riva – men för Vilhelm var den en chans att skapa något nytt och hållbart.
Att rädda en byggnad – och skapa ett hem
Efter 20 år i London, där han arbetade med hållbarhet och stadsplanering, återvände Vilhelm till Sverige med en vision. Han ville använda sina kunskaper för att ge ladan nytt hållbart liv i samklang med både historia och framtid.
– För mig var det viktigt att rädda den vackra byggnaden och ge den en ny funktion, säger Vilhelm som ville skapa en lugn och harmonisk bostad. Ladan skulle vara en plats där människor kan återknyta kontakten med naturen, sig själva och varandra – en plats att samlas, men också finna sitt eget lugn.

"Materialen, trä och sten, som finns i ladans omgivning var självklara byggmaterial."
Projektet, som fick namnet The Swedish Stone Barn, bygger på en djup respekt för det befintliga. Här samsas naturmaterial och energieffektiva lösningar, vilket gör huset lika hållbart som vackert. Taket som är i söderläge är täckt av solceller, energin lagras i batterier, och markvärmepumpar håller inomhusklimatet stabilt. Materialen, trä och sten, som finns i ladans omgivning var självklara byggmaterial.

Trä som skapar helhet och harmoni
För att låta den gamla stenladan behålla sin själ var valet av material avgörande. Efter noggrant övervägande föll valet på Norrlands träs borstade slätspont i superlasyr vit, som nu klär väggar, tak och dörrar. Med sin ljusa, borstade yta binder träpanelen samman huset och ger en tidlös och levande struktur där ljuset spelar mot träets ådringar.
– Vi ville att det gamla och nya skulle tala olika språk men ändå förstå varandra, berättar Vilhelm.

Från höskulle till sovrum.
Sovrummen på övervåningen, som en gång var ladans höskulle, har fått massiva furugolv från Norrlands trä i samma vitlaserade ton. Genom att låta golv, väggar och tak smälta samman har rummen fått en lugn och sammanhållen atmosfär.
Träpanelen var ett självklart val, både för att den knyter an till ladans ursprung och för att det är ett hållbart, svenskproducerat materialSäger Vilhelm

Detaljer som gör skillnad
Projektet har varit ett nära samarbete mellan Vilhelm och den brittiske arkitekten Richard Carter. Tillsammans har de skapat en bostad där varje detalj är genomtänkt – från de återbrukade bjälkarna till hur träpanelen löper sömlöst mellan väggar, tak och dörrar.
– Det bästa tipset jag kan ge till andra som ger sig in i liknande projekt är att lyssna på byggnaden. Den visar själv vägen, säger Vilhelm.

Och det råder ingen tvekan om att stenladan på Gåvetorp har hittat sin nya röst – en plats där trä och sten, dåtid och framtid, hållbarhet och estetik smälter samman. Varje steg över det massiva furugolvet, varje hand som drar över den borstade träpanelen, påminner om att det är i de små detaljerna som ett hem verkligen tar form. Och i hjärtat av detta hem – Norrlands träs träpanel och golv, som låter ladan fortsätta berätta sin historia.
Kanske det bästa av allt?! Om du blev inspirerad kan du prova att bo här, eftersom stenladan hyrs ut.
Laddar...